sobota 9. července 2011

Gesäuse a Sengseng gebirge

Toto léto je poněkud svérázné. Ostatně i letošní zima byla poněkud svérázná, takže vlastně nic neobvyklého. Vyrážíme do Alp s cílem lézt v oblasti Gesäuse, která nám byla při poslední návštěvě Ennstallu doporučená. Jenže prší a prší. Nad 1800 metrů dokonce sněží. Dva dny trávíme na chalupě Klinke hütte pod Kalbingem a čekáme na to, až se vytoužený vrchol alespoň ukáže. Nakonec se ukáže a s ním i ostatní vrcholy Sparefeld, Reicheinstein a Hochtor. Po dvou dnech chození a čekání na vhodnou chvíli nalézt do stěny přejmenováváme počasí na opravdu neštandovní a přesunujeme se severněji do vesničky Klaus, ze které vycházíme na přechod hřebenovky v Sengseng gebirge.

Hřebenovka Sengseng gebirge se vydařila i když Velký "Ňok" (Hoher Nock) nám uplaval jako rybka mezi prsty. Spíše by se dalo říct, že jsem z toho hřebene odplavali my, neboť pršelo tak, že ani monzunové deště v Thajsku by se za takové množství vody nemusely stydět. Nahoře jsme zůstali celé 3 dny hlavně díky bivakové boudičce, která svojí strategickou polohou uprostřed hřebene zvyšuje šance na přechod celého pohoří i v nepříznívých podmínkách. A nutno říct, že míst na přespání tam opravdu mnoho není. Svahy jsou kolem hodně strmé, lesy ve stavu, kdy se bojíte pod nima jít, aby vám nepadl nějaký na hlavu a tam kde by to možná šlo s největší pravděpodobností narazíte na obrovská mraveniště. No a těch je tam tolik, že jsme se tyhle malé hory rozhodli přejmenovat na Mravenčí hory. Kompletně promočení scházíme do vesničky  Sant Pankraz a zpátky k autu se vezeme vláčkem. Na noc nacházíme supr kemp ve vesnicce Schon, kde se následující den rekreujeme a kujeme plány, co dál.

Že by konečně lezení??

Erička se jakž takž zotavila a na lezení nakonec došlo. Vracíme se pod vytoužený Kalbling, který topujeme po jižním hřebeni. Cesta celkem pěkná, štandy luxusní, je kam založit, šutr ucházející. Přesto celkový dojem z celé akce trochu kazí pocit "vysedění" tohoto kopce. Ale což, odjíždíme odsud zase už za deště, takže buďme vděční. Někdy příště sem ještě dorazíme.

Happy climbing JoskinEro



Žádné komentáře :

Okomentovat